Omslagtig

Het maken van een omslag heeft nogal wat tijd nodig, maar misschien ligt dat aan mij en mijn gebrek aan kennis en ervaring (zie titel).

Ik ben van plan een aantal verhalen te publiceren. Deze verhalen heb ik geschreven voor wedstrijden en ondanks dat het geen winnaars zijn, verdienen ze het toch om gelezen te worden. Maar niet zonder redactie. Vandaar dat het nog even duurt voordat jullie ze kunnen lezen, maar als het zover is, zijn jullie de eerste die het weten.

Ondertussen ben ik al bezig met het maken van de omslag. Ik vind het leuk om te doen en voor korte verhalen durf ik dit zelf aan te pakken. Voor mijn allereerste Science Fiction verhaal met de titel ‘Virtuele Post’ heb ik een paar omslagen ontworpen. Van nummer een en twee is de foto gemaakt door een artiest. Ik heb hem gemaild of ik zijn ontwerp mocht gebruiken, maar ik denk dat hij druk bezig is met andere kunstwerken, want hij moet nog reageren. Van de tweede foto heb ik de licentie.
Eerste impressie: welke vinden jullie de mooiste (en ik ga niet beloven dat de omslag met de meeste stemmen het wordt, aangezien ik dus niet weet of de lieve man ooit nog gaat reageren)?

Omslagen zijn een kwestie van smaak. De een kan helemaal weg zijn van een omslag, de ander vindt er niks aan. Ook ik heb een uitgesproken mening. Mooie omslagen vind ik: De Selectie serie, Divergent serie, Vuur en As en de UK Hex (om er een paar te noemen, maar er zijn er nog veel meer).
Ik vind het belangrijk dat ze een link met het verhaal of het boek hebben. Als ik na het lezen ontdek dat dit niet het geval is, dan is dat een regelrechte teleurstelling. Ook heb ik soms moeite met foto’s van personages, omdat deze nu eenmaal niet overeenkomen met de beelden in mijn hoofd. Aan de andere kant kan zo’n foto wel veelzeggend zijn door de emotie of houding.

Ik vind het jammer dat er in Nederland zo weinig aandacht is voor omslagen. Ik ben nog nergens een cursus of workshop tegengekomen waarin je leert hoe je deze kunt ontwerpen. Aangezien ik een beginneling ben, zou ik zo graag willen weten in welk programma ik het beste kan werken, welke sites handig zijn, waar ik op moet letten met verschillende genres en lettertypes, waaraan een omslag moet voldoen en nog duizend en een andere dingen. Ik hoef geen grafische opleiding, maar wil een specialisatie cursus in het maken van omslagen.  Ik hoop dat een evenement hier een keer op inspringt, want ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met deze interesse.

Ondertussen freubel ik nog even verder voor de andere verhalen. Het leuke is dat ieder verhaal een eigen omslag kan krijgen, ze hoeven helemaal niet op elkaar te lijken, want dat doen de verhalen ook niet. Met een omslag schrijf je ook je verhaal: flaptekst in beeldvorm.
Een paar dagen geleden zag ik een keigrappig filmpje van Vlogger Fleurine, waarbij haar vriend aan de hand van de omslag moest raden waar het boek over ging. Ik lag in een deuk. Dus op de Fleurine manier: waarover denk jij dat dit verhaal gaat (en vergeet niet te kiezen)?

 

Advertentie

9 gedachten over “Omslagtig

 1. Ik denk…. dat het verhaal over online dating zal gaan, maar dat het gigantisch fout zal lopen.

  Als het een spannend verhaal is, zou ik gaan voor omslag 1. Als het een lief verhaal is, omslag 2 :). De foto is wel heel mooi (artiest is mogelijk met vakantie hahahha)
  Maar hoe ziet het eruit als je het hartje van 3 en 4 in de kleuren van de 2e omslag zet (met witte achtergrond)?

  Het lettertype wat je hebt gebruikt in omslag 4 geeft het een mysterieuze sfeer, maar is ook veel gebruikt in Science Fiction series geloof ik. En die van 3 is niet aan te raden. Het ziet er een beetje goedkoop uit.

  Geliked door 1 persoon

 2. Persoonlijk neig ik naar cover drie… De kleuren van blauw en paars die het hart vormen zijn prachtig en het lettertype van de titel doet me denken aan die old school science fiction films en boeken uit de jaren 90.
  Ja, covers maken is moeilijk. Ik ben zelf ook niet zo technisch begaafd, dus ik was maar wat blij dat mijn uitgever me hierin heeft bijgestaan. Voor de rest heb ik ook nog enkele tech wizards in mijn vriendgroepje die graag bezig zijn met ontwerpen en dergelijken. Eén van hen is zich zelfs aan het wagen aan een boekentrailer 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.