Taatuutaa trailer

Een booktrailer. Werkt dat nu wel of niet? trailer
Voor films is een trailer een regelrechte teaser die mij vaak prikkelt om toch naar de film te gaan. Ik vraag mij af of dit bij boeken ook zo werkt?

Het probleem is visualisatie. Het fijne van boeken lezen is, dat je zelf kunt fantaseren, de wereldbouw, de karakters. Een goed boek zorgt ervoor dat er een film in je hoofd ontstaat. Dus kom ik op de volgende vraag: verpest een trailer mijn eigen fantasie? Films zijn visueel, dus vandaar dat een trailer daarvoor een meerwaarde is. Maar of dat ook voor een boek geldt?

Toch staat een booktrailer nog op mijn wensenlijstje. Met een trailer kun je goed de sfeer weergeven, de emotie. Ik heb behoorlijk wat slechte voorbij zien komen, veel van hetzelfde, maar ook originele trailers. Voorbeelden van mooie booktrailers vind ik: Glass Sword, The Heir, The Fifth Wave, An Ember in the Ashes en van eigen bodem Bloedwetten en Lilith Book trailer.
In een paar minuten moet je de lezer pakken, net als in een pitch. Toch werkt een pitch weer niet voor een trailer, want het is anders als je het laat zien dan dat je het verteld. Duizelt het je al? Mij wel, pfff.

Dus hoe pak ik dit aan? Zelf een filmmaker inhuren, acteurs of enthousiaste mensen ronselen en een dag filmpjes schietend doorbrengen, waarna je dus een paar honderd euro lichter bent en een paar minuten beeldmateriaal rijker? Je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben, maar de meesten, waaronder ik, hebben maar een beperkt budget.
Daarom pak ik het anders aan. Waarom beeldmateriaal opnemen dat er al is? Waarom iemand anders inhuren, als je zelf de beste persoon bent om je verhaal te visualiseren? Op verschillende sites istock, Shuttertock, Dreamstime staan honderden clips die je tegen een redelijke vergoeding kunt gebruiken. Het kost een paar dagen om de filmpjes te vinden, maar dankzij de opties om je eigen folders (boxen heet dat) aan te maken, kun je al zoekende heel wat vinden.

Dan de boel monteren, aan elkaar plakken, bewerken tot mijn verhaal. Er zijn hier verschillende programma’s voor: imovie Windows moviemakerKizoa 
Dat kost tijd, heel veel tijd, vooral als je zo perfectionistisch bent als ik. Wat mis ik nog? Muziek, voice over. Tja, dan wordt het moeilijker. Waar vind ik goede muziek? Incompetech  Soundsnap
Heel veel werkt niet. Maar dat ene moment, het moment, dat je de audio vindt die perfect bij al die filmpjes past: wow, onbeschrijfelijk. Dat voegt direct emotie toe.

booktrailerHet enige wat ik nog mis is een voice over. Het programma waarmee ik werk doet moeilijk over het toevoegen van twee geluidsbestanden tegelijk. Ik kan het ook nog niet downloaden, want daarvoor moet ik betalen, net als de rechten voor mijn beeldmateriaal en audio. Dat moet ik eerst regelen (en betalen! Lees altijd de rechten voor ieder stuk materiaal dat je gebruikt is, een goede tip die ik kreeg).

Over tips gesproken, hier zijn er een aantal die ik gevonden heb en die je dus wel of juist niet moet doen:

 • begin met een cliffhanger, niet de aftiteling
 • maak de trailer niet te lang
 • schockeren, tranentrekkers mogen …
 • zorg dat de sfeer overeenkomt met je boek
 • hetzelfde geldt voor muziek
 • wees origineel, of doe hetzelfde beter
 • zorg voor rust (niet teveel toeters en bellen)
 • hetzelfde geldt voor de overgang naar de volgende scene
 • vermeld de credits, de verkoopwebsite
 • laat de omslag zien
 • vermeld niet de publicatiedatum (verouderd je trailer)

Al met al zijn de kosten nog te doen, maar dan komt de vraag weer naar boven: voegt het iets toe? Ik bekijk nog een keer het filmpje. Ja. Het is een mooie, originele trailer geworden (al zeg ik het zelf). Ik ben apetrots dat ik iedere dag weer bij durf te leren. Al doende leert men, dus laat ik dan ook maar veel doen. Ik denk dat ik over een paar weken toch besluit het weer anders te doen, maar dat maakt niet uit. Ik ben nog steeds met mijn boek bezig (als ik niet schrijf aan mijn ander boek). En wat is er leuker dan je verhaal te visualiseren?
Wat is eigenlijk jullie favoriete booktrailer?

Oh ja, en die booktrailer van mij …

WORDT VERWACHT, natuurlijk!

Advertentie

2 gedachten over “Taatuutaa trailer

 1. Eerlijk gezegd kijk ik zelden of nooit naar boektrailers. Maar veel zegt dat niet. Ik weet dat heel wat anderen dat wel doen. Vooral als je nog niet erg bekend bent, kan een mooie trailer wel degelijk iets voor je betekenen, denk ik. Voorwaarde lijkt me dan wel dat je boek al op meer plaatsen positieve aandacht heeft gekregen en met name een goede recensie, bijvoorbeeld op Hebban. Dan kan een passende en professioneel ogende trailer nog een extra duwtje geven.
  Maar in het algemeen gesteld, wat je ook aan promotie doet, of het nu om trailers, winacties of iets anders gaat, op den duur werkt het volgens mij alleen als je verhaal ook echt goed is. En dat is wat mij betreft maar goed ook…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.