Zilte zomerzotheid

Vier weken geleden bevrijdde ik mijn voeten van de pumps, maakte het dominante geluid van hakken plaats voor het geluid van de vrijheid: flip-flop, flip-flop. Net als mijn voeten, mijn lijf, voelde ik mijzelf bevrijd van een te strak keurslijf en de euforie steeg tot een hoogtepunt toen kabbelende golven en glinsterend zand mijn uitbundig gelakte, brons gebruinde tenen beroerden.
woman-570883_1920

Maar zoals in een thriller: aan al het goede komt een eind. Zon maakt plaats voor wolken en regen, strandtas voor aktetas, hemd en afgeknipte jeans voor mantelpak. De bom aan e-mails die dikgedrukt mijn inbox bevolken, staan symbool voor mijn ultrakorte sabbatical. Vol frisse moed en met een tomeloze energie begin ik ze weg te werken. De eerste werkweek na de vakantie voelt als het beklimmen van een berg: je begint rustig, je moet je energie verdelen, maar het is een zware tocht van vallen en opstaan tot je eindelijk moe maar voldaan de top bereikt waar een waterige zonnetje en staffe wind je begroeten.

Het is verbazingwekkend hoe snel je weer tot over je oren in het werk zit, alsof er nooit een vakantie is geweest, en het vagebond gevoel, de zilte lucht en de zomerbries een flauwe herinnering zijn van wat ooit was. Nog even wil ik dat gevoel vasthouden, probeer het krampachtige terug te krijgen als ik met een vriendin ’s avonds op het terras zit of na een urenlange file eindelijk het Zeeuwse strand bereik op mijn eerste vrije weekend, maar het smaakt als Cola Zero. Net niet. Het is een kwestie van dagen voordat ik verzwolgen wordt door het monster van de maatschappij dat gevoed wordt door stress en zweet.

Ik staar naar de klok. Nog twee uur en twaalf minuten, nog zes uur en twaalf minuten voordat het midden van de week is bereikt en ik de uren kan aftellen naar het weekend, die afstand is te groot om te overbruggen vanaf dit punt. Mijn aandacht wordt getrokken naar mijn beeldscherm wanneer een korte ping als een bliksemschicht de geairconditioneerde stilte verbreekt. Werk aan de winkel, er moet geld op de plank. Schrijvers zijn zowat de slechts betaalde beroepen, als ik de artikelen moet geloven. Voor mij is het minimum dat ze voor een starter noemen een behoorlijk salaris per maand. Ik zou er tevreden mee zijn, hoefde ik waarschijnlijk niet zoveel uren te werken, schrijven als een tweede baan in de avonduren erbij te doen, bovenop mijn werk en de zorg voor mijn gezin. Volgens mij is er iemand creatief met getallen geweest. Ik vraag mij af wie die starters zijn? Bestseller debutanten? Beroemdheden die ook een keer een graantje meepikken van de boekenindustrie?
Het tikkende geluid van ingedrukte toetsen zwelt aan, we zwoegen door, op naar het weekend, op naar de volgende vakantie, de vrijheid.

Ik tel mijn vakantiedagen, plan een paar dagen vrij, speur naar aanbiedingen, maar vind er uiteindelijk geen die ook maar in de buurt komt van wat ik als schrijver verdien. Ik laat het los, omarm het beest. Het is voorbij die mooie zomer. Een leeg blad, een nieuw jaar om te vullen. Driehonderdvierenveertigdagen, als de schoolvakanties gunstig vallen net iets eerder, tot de vrijheid.
Om die vrijheid te voelen, diep van binnen, in iedere cel, moet ik eerst die vrijheid opgeven en verlangend afwachten, mijzelf verstikken tot ik happend naar adem op een zwoele zomernacht met een diepe zucht mijn laptop sluit, het monster als een koene ridder bedwing en denk: yes! Vakantie! Tot dat ene moment waarop ik weer kan worden vrijgelaten, letterlijk en figuurlijk. Dat moment, een keer per jaar, is goud.

Voor alle hardwerkende, vakantievierende en alles ertussenin, schrijvers en niet-schrijvers, ridders en jonkvrouwen: zwoeg en koester ze.
youth-570881_1920

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.